Nordkurs vei Färsaarille

Pohjoismaisia kieliä Vaasan yliopistossa opiskeleva Juhan Luomala on osallistunut Nordkursille kahdesti. Kysyimme Juhanilta mm. mikä sai hänet lähtemään Nordkursille.

"Lähdin Nordkursille, sillä kieltenopiskelijana minua luonnollisesti kiinnosti uusi kieli, maa ja kulttuuri. Aikaisempien kokemusten perusteella tiesin, että minulle sopivin vaihtoehto kielten opiskeluun on opiskelu paikan päällä, mutta samalla mahdollisuus matkustaa uuteen kohteeseen ja syvempi kulttuuriin tutustuminen kantoivat paljon painoarvoa."

Mikä oli kesäkurssin suurin anti? Entä oliko kokemuksessa jotain huonoa?

"Kesäkurssi oli antoisa, vaikka ehdottomasti paras osa kurssia olivatkin siihen sisältyneet matkat. Ryhmäni, joka koostui opiskelijoista kaikista Pohjoismaista, oli aktiivinen ja matkoja suunniteltiin jatkuvasti päivävaelluksista autonvuokrauksiin, jotta kokemuksesta saisi mahdollisimman paljon irti. Myös kurssi järjesti paljon matkoja, mikä oli hyvä, sillä itse kurssi sisältöineen minulle henkilökohtaisesti olikin pettymys.

Kolmen viikon kielikurssilla ei voi olettaa oppivansa paljoakaan perusteita enempää, mutta kurssin toisen viikon vietimme opiskellen muita aineita kuin kieltä, ja samoin matkaillen. Ottaen huomioon että kyseessä on kielikurssi, oli mielestäni tällainen käytäntö erittäin huonosti järjesteltyä."

Minkälainen kokemus matka Färsaarille oli?

"Kokonaisvaltainen kokemus matkasta Färsaarille oli positiivinen. Tunsin entuudestaan paikallisia ihmisiä, joiden luona saatoin vierailla, ruokailla ja olla osana paikallista elämää. Tuo kaukainen saarivaltio Atlantilla on maisemiltaan aivan upea, karu luonto, vuoret ja vuonot viettelevät matkailijan ja jatkuvasta tihkusateestakin oppii pitämään.

Paikallisesta kulttuurista saa enemmän irti, jos kieli on edes alkeellisella tasolla hallussa – tässä mielessä kielikurssi olikin minulle ihanteellinen opiskelumuoto. Useat saaret poikkeavat toisistaan niin ihmisten, luonnon kuin murteiden perusteella, ja matkailu näille useille eri saarille oli avartavaa. Pieni valtio tulee tutuksi suhteellisen helposti, mutta voisin ehdottomasti kuvitella palaavani niihin upeisiin maisemiin, jotka saivat stressaavan opiskelijan sielun lepäämään ankaran luonnon helmassa."

Miten opiskelu Färsaarilla eroaa Suomessa opiskelusta?

"Opiskelu eroaa Suomessa opiskelusta luentojen pituudella, sillä jokaisen 45 minuutin luennon jälkeen pidimme tauon. Paikallinen kahvitauko, drekkamunn, oli päivittäin yliopistolla tutuksi tullut ja mukava tapa, jolloin saattoi jutella arkisemmista asioista sekä muiden opiskelijoiden että opettajien kanssa; tämä oli hyväksi rennon ilmapiirin aikaansaamiseksi, eikä yliopiston ilmapiirissä ollut mitään tyypillistä oppilas–opettaja-erottelua.

Tunneilla myös kulutettiin paljon aikaa läpikäytävää teemaa löyhästi (tai ei ollenkaan) sivuaviin asioihin, mitä en ole Suomessa opiskellessani kokenut niin usein. Tuntien aikana oli myös erittäin suosittua kutoa, ja tämä ajanviete oli paikalliseen kulttuuriin kuuluva tapa, eikä millään lailla loukkaavaa tai epäkunnioittavaa opettajaa kohtaan."

Mitä sanoisit Nordkursia harkitsevalle?

"Nordkursia harkitsevalle suosittelen osallistumista ehdottomasti. Stipendi kattaa kulut melko pitkälle, ja saavutettu kokemus on korvaamaton. Kurssin aikana pääsee oppimaan kieltä, kulttuuria, kirjallisuutta, politiikkaa, ja mukavaksi vastapainoksi saamme matkat. Matkailu avartaa, kuten sanotaan.

Nordkurs on oivallinen tapa tavata muita pohjoismaalaisia opiskelijoita, käyttää useita kieliä samanaikaisesti kurssin kansainvälisyyden ansiosta, oppia ja nähdä uutta, sekä myös saada niitä opintopisteitä, jotka tietysti ovat hieno asia. Olen nähnyt uskomattomia paikkoja kahden Nordkursini aikana, eivätkä nämäkään reissut olisi olleet mahdollisia ilman järjestettyä toimintaa, stipendiä ja innokasta opiskelijamiljöötä."

Onko sinulla suunnitelmissa lähteä vielä ulkomaille opiskelemaan tai töihin?

"Olen kansainvälinen ihminen: ulkomailla matkustaminen, opiskelu ja työnteko ovat elintärkeä tapa minulle kartuttaa uusia kokemuksia, ja samalla saa tilaisuuden oppia kieltä ja kulttuuria, sekä yksinkertaisesti avartaa maailmankatsomustaan.

Tulevaisuus tuo tullessaan lisää vaihto-opintoja, kesäkursseja ja kansainvälistä kanssakäymistä, ja olenkin äärimmäisen kiitollinen, että olen saanut mahdollisuuden osallistua ohjelmiin, joita CIMO tukee."

(Haastattelu: Kristina Savikurki Kuvat: Juhan Luomala ja Emilia Ala-Rämi)