Katso myös

Kansainvälinen harjoittelu opiskelijoille ja vastavalmistuneille

Muualla CIMOn palveluissa

Harjoittelu ja työskentely
Maailmalle.net

Muualla verkossa

Junior Professional Associates (en)
The World Bank

Young Professionals Program (YPP) (en)
African Development Bank
Uramahdollisuuksista nuorille asiantuntijoille

Inter-American Development Bank
Nuoret asiantuntijat (en)
Uramahdollisuuksista nuorille asiantuntijoille

Rekrytointi
Ulkoasiainministeriö

UN Volunteers

10 tapaa osallistua kehitysyhteistyöhön
Global.finland.fi


Hakijalle

Tällä sivulla on tietoa perusvaatimuksista, jotka YK:n apulaisasiantuntijaksi hakevan on täytettävä sekä ohjeita hakuprosessin eri vaiheisiin.

Perusvaatimukset

YK:n apulaisasiantuntijaksi hakevan on täytettävä seuraavat kriteerit:

 • Korkeakoulututkinto: jos tutkinto on suoritettu ulkomailla, on sen vastattava sisällöltään ja laajuudeltaan suomalaista korkeakoulututkintoa. Se tutkinto, jonka perusteella paikkaa hakee, on oltava suoritettuna ja virallinen tutkintotodistus käytettävissä, kun täyttää hakulomakkeen. Yleensä tämä tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto. Jos tutkintovaatimuksena on alempi korkeakoulututkinto, se ilmoitetaan aina erikseen sekä lehti-ilmoituksessa että verkkosivulla.
 • Kielitaito: englanti (erinomainen) ja toinen YK:n virallinen kieli: ranska, espanja, arabia, venäjä tai kiina (tyydyttävä/hyvä). Kielitaito voidaan tarvittaessa testata.
 • Työkokemus: vähintään 1–2 vuotta koulutusta vastaavaa työkokemusta
 • Suomen kansalaisuus (Maailmanpankin paikkoihin ei voi valita henkilöitä, joilla on sekä Suomen että Yhdysvaltojen (kaksois)kansalaisuus)
 • Korkeintaan 32-vuoden ikä: hakuajan päättyessä ei ole vielä täyttänyt 33 vuotta. (Maailmanpankin paikat: korkeintaan 32 vuotias työskentelyn alkaessa.)

Entiset Suomen rahoittamat YK:n vapaaehtoiset (UNV) ja EU:n nuoret asiantuntijat ja apulaisasiantuntijat (JED, JPD) voivat hakea paikkoja vain täyden kahden vuoden kauden jälkeen.

Hakuprosessin vaiheet

Hakuprosessin kaikki vaiheet ovat karsivia. Hakemuksen jättämisestä töiden aloittamiseen kuluu keskimäärin 4–6 kuukautta. Valintamenettelyyn sisältyvät seuraavat vaiheet:

 1. haku sähköisellä hakulomakkeella,
 2. esivalinta hakemuksen perusteella,
 3. alkuhaastattelu CIMOssa,
 4. soveltuvuuden arviointi,
 5. CIMOn päätös jatkoon valituista hakijoista järjestölle
 6. loppuhaastattelu ja valinta.

Huom! Tarkistathan mahdolliset hakukierroskohtaiset tarkennukset rekrytointiprosesseihin ja aikatauluihin JPO-pääsivulta:
YK:n apulaisasiantuntijat (JPO)

1. Haku sähköisellä hakulomakkeella

Hakulomake on käytössä hakuaikoina. Varaa valmiiksi tiedot

 • opiskelu- ja työhistoriastasi ja
 • kolmen suosittelijan yhteystiedot (eri henkilöitä kuin Työhistoria-kohdassa ilmoittamasi lähiesimiehet).

Liitteeksi tarvitset

 • valokuvan ja
 • englanninkielisen motivaatiokirjeen, joka on pakollinen. Tuo esiin ja analysoi kirjeessä omaa osaamistasi ja vahvuuksiasi suhteessa tehtävänkuvaukseen. Muista kirjata kaikki motivaatiokirjeessä mainitsemasi kokemus myös varsinaiseen hakulomakkeeseen.

Vastaanottoilmoitus lähetetään automaattisesti siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella. Jos et saa ilmoitusta, on yleisin syy se, että sähköpostiosoitteessa on ollut kirjoitusvirhe.

Ilmoituksen liitteenä on YK:n P11 -lomake, johon antamasi tiedot ovat kirjautuneet. Lomakkeen lukemiseen tarvitset Adobe Reader -ohjelmasta version 8 tai sitä uudemman.

Hakulomake on käytössä vain hakuaikoina. Hakulomakeen malli (demonstration document) on pdf-tiedosto, jonka lukemiseen tarvitset Adobe Reader -ohjelmasta version 8.0 tai uudemman.
Paikkatiedot ja hakulomake

2. Esivalinta hakemuksen perusteella

Perusvaatimukset täyttävistä henkilöistä kutsutaan alkuhaastatteluun 3–5 hakijaa, joilla on tehtävänkuvaukseen sopivin koulutustausta, työkokemus ja kielitaito.

Voit hakea useampaa paikkaa yhdellä hakukierroksella, mutta voit päästä jatkoon vain yhden paikan kohdalla kyseisellä hakukierroksella.

Hakijoille, joita ei kutsuta alkuhaastatteluun, ilmoitetaan asiasta sähköpostilla siihen osoitteeseen, jonka hakija on ilmoittanut hakulomakkeella.

3. Alkuhaastattelu CIMOssa

Kutsu alkuhaastatteluun tehdään puhelimitse tai sähköpostilla. Haastattelun yhteydessä tarkastetaan tutkinto- ja työtodistukset. Suositukset tarkastetaan haastattelun jälkeen.

4. Soveltuvuuden arviointi

Alkuhaastattelun perusteella voidaan arvioida hakijan soveltuvuus. Haastattelija antaa tarkemmat ohjeet arviointipäivästä.

Soveltuvuusarvioinnin suorittavat Personnelin psykologit Helsingissä. Arviointi tehdään joko aamu- tai iltapäivällä arkisin ja sen kesto on 4 tuntia.

Arviointi on voimassa enintään kaksi vuotta. Jos hakijan soveltuvuus on arvioitu aikaisemmin, psykologit päättävät, voiko aikaisempia tuloksia soveltaa haettavaan paikkaan.

5. CIMOn päätös jatkoon valituista hakijoista järjestölle

Alkuhaastattelun ja soveltuvuusarvion perusteella CIMO ehdottaa paikkaa kohden 3–5 henkilöä YK:n organisaatiolle. Hakijoille tiedotetaan asiasta henkilökohtaisesti.

6. Loppuhaastattelu ja valinta

YK.n organisaatio päättää, haastatteleeko se kaikkia CIMOn ehdottamia hakijoita vai vain osaa heistä.

Loppuhaastattelu tehdään yleensä

 • puhelinhaastatteluna,
 • videohaastatteluna CIMOn tiloissa tai
 • henkilökohtaisena haastatteluna, yleensä CIMOn tiloissa.

Kun järjestö on ilmoittanut valinnasta, tehtävään valittu vahvistaa kirjallisesti (sähköpostilla) CIMOlle ottavansa paikan vastaan. CIMO tekee virallisen ilmoituksen paikan vastaanottamisesta järjestölle ja ulkoasiainministeriöön.

Tehtävään valittu sopii suoraan organisaation kanssa työskentelyn aloittamisajankohdasta, työsopimuksen allekirjoittamisesta ja muista ehdoista.

Valmistautuminen loppuhaastatteluun: UNDP:n loppuhaastattelun ohjeistus (Huom! Ohjeistus koskee vain ko. organisaation haastattelua.)