eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 syyskuu 2013

YOUTH IN ACTION:
- parasta vastalääkettä syrjäytymiselle

"Syrjäytyminen ja toimettomuus eivät ole ongelma vain niille kymmenille tuhansille suomalaisnuorille, joiden elämä on ajautunut raiteiltaan. Ne ovat koko yhteiskunnan asia", sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkistaessaan Ihan tavallisia asioita -vihkon ja verkkosivuston.

Mukana oleminen, uudesta innostuminen, auttamisenhalu sekä ystävyyssuhteet yli rajojen ovat syrjäytymisen ja toimettomuuden vastakohtia. Euroopan unionin nuorisotoimintaohjelma Youth in Action on kaikkea tätä. Youth in Action tarjoaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa omaan elinympäristöönsä, hankkia kansainvälisiä kokemuksia ja toimia yhteistyössä muiden nuorten kanssa Suomessa ja muualla Euroopassa.

Itäsuomalaisen pikkukunnan Kaisa ja Tuula voisivat olla ujoja nuoria, jotka eivät ole käyneet kauempana kuin Itämeren risteilyllä. Youth in Action on lennättänyt heidät useisiin Euroopan maihin ja koulinut heistä sosiaalisia ja aktiivisia nuoria, jotka eivät pelkästään osallistu mielellään vaan myös ottavat ohjat käsiinsä itse. Youth in Actionissa oppii päätöksentekoa, suunnittelua, toteuttamista ja tervettä itsearviointia. Työtön Rebekka voisi möllöttää yötä päivää näköalattomana kotona. Sen sijaan hän lähti nuorten työpajalle ja sieltä EVS-vapaaehtoistyöntekijäksi Sloveniaan, auttamaan ja oppimaan vapaa-ajalla ja arjessa.

Eteläsuomalaisen Ronjan elämänpiiri voisi olla sokeuden rajoittama. Hän kuitenkin järjestää Youth in Action -ohjelmaa sekä näkeville että näkövammaisille ja suunnittelee ryhmätapaamista ulkomaille tandempyöräilyn merkeissä. Ohjelmaan osallistumalla niin järjestävät kuin osallistuvat nuoret oppivat käytännön tekemisen ja kokemisen kautta esimerkiksi kansalaistaitoja, erilaisuuden ymmärtämistä sekä aloitteellisuutta ja itsevarmuutta.

Mohammad voisi olla syrjäytynyt ja alistunut siihen, miten ikävästi mohammedeja usein Suomessa kohdellaan. Sen sijaan hän toimii vapaa-ajallaan isoveljenä nuoremmille pakolaispojille ja pohtii syrjintää vähentäviä keinoja kansainvälisissä ryhmätapaamisissa yhdessä länsieurooppalaisten syrjimien itäeurooppalaisten nuorten kanssa. Youth in Action voimauttaa nuoret aktiivisiksi kansalaisiksi, jotka haluavat osallistua päätöksentekoon.

Pohjois-Pohjanmaan nuoret ovat ylpeitä pohjoispohjanmaalaisuudestaan. Ylpeys voisi olla vaarassa luiskahtaa suvaitsemattoman nurkkakuntaisuuden puolelle ilman vilkasta kansainvälistä ryhmätapaamistoimintaa ja ulkomaalaisten EVS-vapaaehtoisten läsnäoloa.

Opeta nuorta etsimään sitä, mikä yhdistää, eikä sitä, mikä erottaa, kehottaa presidentti Sauli Niinistön Ihan tavallisia asioita -kampanja. Youth in Action jos mikä auttaa nuoria tuntemaan yhteenkuuluvuutta yli rajojen. Aktivoidessaan nuoria elämään terveellisesti, heittäytymään vapaaehtoistyöhön ja osallistumaan Youth in Action tuo kaikki ne syrjäytymistä ehkäisevät ihan tavalliset asiat nuorten elämään.

"Onko syrjäytyminen asia, joka liikuttaa minua ja voisinko minäkin tehdä jotain? Minä uskon, että jokainen voi omalta osaltaan toimia lähellä olevan lapsen ja nuoren eduksi."
- Sauli Niinistö

Teksti: Natalia Kisnanen Kuva: Hans Eiskonen