Ladattavat materiaalit

Flyer (pdf)

Tehtävävihko (pdf)

Prezi-esitys

Ohjaajan opas (pdf)

eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Materiaalit nuorten ohjaukseen ja neuvontaan

Maailma on mun! –materiaalit on tarkoitettu työvälineeksi nuoren ja ohjaajan väliseen keskusteluun kansainvälisyydestä ja erityisesti EVS-vapaaehtoisuudesta. EVS on turvallinen ja maksuton vapaaehtoispalveluohjelma, joka sopii lähes kaikille nuorille taustavaikuttajista riippumatta.

Tieto on tuotu materiaaleissa esille kokemuksellisin keinoin ja jättäen tilaa nuoren omalla kasvulle ja oivalluksille. Vaikkei ”maailmanvalloitus” ole välttämättä kaikkien nuorten juttu, toimivat tehtävät omaan itseen ja identiteettiin tutustumisen tukena. Joku nuori saattaa pohdiskelun tuloksena innostua vapaaehtoisuudesta kotimaassa ja joku toinen kiinnostua muista kansainvälisistä vaihtoehtoista.

Maailma on mun! -materiaalit koostuvat seuraavista osista:

Flyer (koko A5)

Flyerin etupuolella on testi, jonka tarkoituksena on herättää kiinnostus kansainvälisyyttä ja vapaaehtoispalvelua kohtaan, sekä saada nuori pohtimaan erilaisia syitä lähteä maailmalle. Kääntöpuolen testituloksista ja faktalaatikosta löytyy sekä faktoja että vinkkejä jatkoa ajatellen.

Flyereita voi jättää esille nuorten käyttämiin tiloihin ja ottaa mukaan messuille ja muihin tapahtumiin. Ympyröimistehtävä toimii hyvänä keskustelunavauksena nuoren elämäntilanteen ja motivaation kartoittamisessa!

Tehtävävihko (koko A5)

Tehtävävihkon voi antaa nuorelle itsenäisesti tutustuttavaksi ja tehtäväksi, mutta parhaiten se toimii, kun nuori pääsee keskustelemaan aiheista yhdessä vertaistensa ja aikuisen ohjaajan kanssa. Sopiva ryhmä on esimerkiksi kv. klubin, nuokkarin tai työpajanuorten porukka, koululuokka tai vaikka jonkin yhdistyksen toiminnassa mukana oleva ryhmä.

Voitte käyttää joko pelkkiä tehtävävihkoja, tai ohjaaja voi ottaa käyttöön Prezi-esityksen työskentelyn tueksi.

Prezi-esitys

Maailma on mun! –prezi tehty ohjaajalle tukemaan tehtävävihkotyöskentelyä. Preziin on liitetty extroja eli YouTube-videoita ja sosiaalista mediaa hyödyntäviä tehtäviä. Extrat sopivat hyvin tilanteisiin, joissa nuorten kanssa on kunnolla aikaa syventyä aiheiseen. Samalla päästää treenaamaan tiedonhakutaitoja, some-lukutaitoa ja lähdekriittisyyttä.

Ohjaaja voi kopioida prezin ja muokata sitä omiin tarkoituksiinsa sopivaksi, mutta faktat on hyvä säilyttää faktoina ;).

Ohjaajan opas

Oppaasta saa ideoita ja vinkkejä Maailma on mun! -tehtävävihkon harjoitusten vetämiseen.

Materiaalit käyttöön

Materiaaleja voi tulostaa itse tai tilata osoitteesta nuoriso(at)oph.fi.