Kuva: Satu Haavisto

Korkeakoulut tukemassa maahanmuuttajia

Näillä sivuilla on tietoa suomalaisten korkeakoulujen tukitoimista maahanmuuttajille. Osa siitä on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa SIMHE-toimintaa (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland).

Opetushallituksen roolina on jakaa tietoa käynnissä olevista toimista. Tämän lisäksi suomalaiset korkeakoulut voivat hakea Opetushallituksesta Erasmus+ -ohjelman verkkopohjaisen kielivalmennuksen lisenssejä jaettavaksi pakolaisille ja turvapaikanhakijoille Suomessa sekä IIE Scholar Rescue Fund -apurahoja syyrialaisten ja irakilaisten tutkijoiden opetus- ja tutkimusjaksoille Suomessa.

Opetushallituksen tuki

EU-ohjelmien tuki maahanmuuttajien integroimiseksi koulutukseen, työelämään ja yhteiskuntaan

Lue lisää Erasmus+ ohjelman tarjoamasta tuesta

OLS for Refugees – kielenopetusta verkossa pakolaisille ja turvapaikanhakijoille

Erasmus+ -ohjelman verkkopohjainen kielivalmennus (Online Linguistic Support, OLS) avattiin 2016 kolmivuotiskaudeksi pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden ulottuville. OLS for Refugees -aloitteen tavoitteena ontukea Euroopan unionin jäsenvaltioita pakolaisten integroimisessa eurooppalaiseen koulutusjärjestelmään. Korkeakoulut ja ammatilliset oppilaitokset voivat Suomessa jakaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden käyttöön lisenssejä, jotka ne ovat anoneet Opetushallituksesta.

Hyvän käsityksen aloitteesta saa katsomalla videon, jossa esitellään, miten belgialainen Namurin yliopisto on lähtenyt toteuttamaan aloitetta yhdessä vapaaehtoisten opiskelijoiden ja paikallisten järjestöjen kautta.

Lue lisää
Komission Erasmus+ OLS -sivut (en)

Scholar Rescue Fund

Yhdysvaltalaisen Institute for International Education IIE:n Scholar Rescue Fund -ohjelma tarjoaa kotimaassaan uhkaa tai vainoa kokeville tutkijoille mahdollisuuden jatkaa työtään turvallisessa ympäristössä. Suomi liittyi mukaan ohjelmaan 2016. Suomessa ohjelmasta tuetaan erityisesti syyrialaisten ja irakilaisten
akateemisen uransa alussa olevien tutkijoiden tutkimus- ja opetusjaksoja suomalaisissa korkeakouluissa.

Lue lisää