PaRis 02-pojkar och deras tränare på Comets Cup i Jyväskylä i augusti 2015 där de vann brons.

Spansk träning motiverar unga i Palokka

Fotbollslaget för pojkar födda -02 inom idrottsklubben Palokan riento hade ett problem i slutet av 2014: laget hade ingen tränare för det kommande året. Helt överraskande fick de hjälp från fotbollens stormakt Spanien.

Äänekoski har tagit emot och skickat ut EVS-volontärer från 2001. Man har velat föra den internationella verksamheten nära ungdomarna: ”Genom EVS-volontärerna lär sig de unga att känna olika kulturer. Varje år väntar de ivrigt på de nya utländska volontärerna”, beskriver Äänekoskis ungdomssekreterare Mika Inkeroinen utgångspunkterna för kommunens internationella verksamhet.

Fotbollslaget för pojkar födda 2002 inom Palokan riento (PaRi) i Jyväskylä hade ingen tränare som skulle ha tagit över i slutet av förra säsongen, så laget upplöstes. Sysselsättningsläget för unga är utmanande i dagens Spanien och 25-årige ungdomspsykologen Tomàs Carillo ville utöka sina erfarenheter genom volontärarbete. Han sökte en plats via programmet Erasmus+ och inom ramen för dess volontärtjänst kom han till Äänekoski. Eftersom juniorerna i grannkommunen var utan tränare tog han och Inkeroinen kontakt med aktiva inom PaRi och träffade därefter killarnas föräldrar. Det ledde till att han tog över träningsansvaret för 02-pojkarna tillsammans med Inkeroinen, som blev hjälptränare och Luis Mar, en annan EVS-volontär som var med i början av sommaren. Lagledaren Esa Luokkanen är idel lovord när han talar om trion från volontärverksamheten: ”Jag vågar påstå att laget inte ens skulle finnas utan Tomàs, Luis och Mikas insats. Det är svårt att i dagens läge hitta tränare eller andra frivilliga till verksamheten.”

I början var det 5 killar med i laget, men nu har antalet stigit till 15 spelare. Bland dem finns också två invandrarpojkar från Kongo samt en spelare som har en medfödd skada i båda händerna. ”Hans pappa frågade om han kan komma med i laget och vi svarade att det inte är handboll som vi spelar, så kom med bara. Han har blivit en av de mest centrala spelarna och sköter också inkasten själv. Hos oss spelar alla. Vi vinner om vi vinner”, beskriver Inkeroinen den glada stämningen i laget.

Språkkunskaperna utvecklas med spelet

Spelarna har tagit emot Tomàs väl, men den spanska träningsstilen och de spanska sätten har också krävt lite anpassning: ”Det spanska sättet att röra vid folk och att överlag komma nära var till en början något nytt. Första gången sprang nog våra ungdomar undan Tomàs”, beskriver Inkeroinen. Den spanska träningsstilen är enligt honom mer diskuterande än den finska och han säger att pojkarna har tyckt om den. Tomàs Carillo håller med om det och tillägger att den spanska träningen kommer mer inpå huden än den finska. ”Det hör till den spanska träningen att hela tiden motivera spelarna. Killarna har varit mycket nöjda. Spanien är ett stort fotbollsland och alla känner till Real Madrid och Barcelona”, beskriver Carillo spelarnas känslor. ”De har lärt sig spansk kultur – mer närhet, pratsamhet och att i högre grad lyfta fram egna grejer. Pojkarna har överlag fått mer glädje med i spelandet”, analyserar Inkeroinen förändringen.

Förutom att Tomàs har tillfört glädje till lagets spel, har såväl killarnas som hans egna kunskaper i engelska – speciellt modet att tala språket – utvecklats enormt. ”I början vågade pojkarna inte säga så mycket, men nu talar de modigt engelska”, säger Carillo glatt. Inkeroinen förklarar att ungdomarna upplever det som meningsfullt med informell språkträning i en vardagssituation: ”Många lär sig inte engelska bra i skolan. Här får man det liksom på köpet under träningarna och spelen.”

Också nästa tränare utländsk

Tomàs volontärperiod slutar i december. ”Spelarna vet att Tomàs inte tränar dem nästa säsong och det känns förstås lite tråkigt”, beskriver lagledare Luokkanen läget. Planen är att Inkeroinen tillsammans med Tomàs ska försöka skaffa en ny tränare för nästa år från Spanien eller något annat land. ”Föräldrarna har gett väldigt positiv feedback på det här arrangemanget. Om vi lyckas så kontaktar vi sökande som vill komma hit och pojkarna får själva intervjua tränarna”, beskriver Inkeroinen framtidsplanerna.

”Det bästa är att våra 12-åriga killar har blivit mer sociala och lärt sig att sträcka ut en hand om en motståndare ramlar i spelets fart”, säger en nöjd Inkeroinen. Han uppmuntrar idrottsföreningar till motsvarande samarbete inom ramen för programmet Erasmus+. ”I början kan det vara vissa svårigheter eller lite misstro, men man ska modigt gå med. Det här ger så mycket nya kunskaper och färdigheter åt finska tränare och spelare”. Carillo för sin del konstaterar att erfarenheten har lärt honom att bli självständigare i sitt liv. Har då killarna blivit bättre fotbollsspelare i och med den spanska träningen? ”Ja, naturligtvis! Jag är stolt över dem”, säger den nöjde tränaren Tomàs Carillo med ett leende.

Europeiska volontärtjänsten EVS ingår i delprogrammet Youth in Action i Europeiska unionens program Erasmus+. Volontärtjänsten påverkar såväl de deltagande ungdomarna som samhällena där volontärerna arbetar. Volontärperioderna pågår i regel i 2–12 månader.

Europeisk volontärtjänst EVS

Text: Ilmari Nokkonen
Bild: Esa Luokkanen