Kuva: Satu Haavisto

Generation Study Abroad

Generation Study Abroad (GSA) är ett initiativ från amerikanska Institute of International Education IIE och syftet med det är att fördubbla antalet amerikaner som avlägger en del av sin högskoleexamen utomlands fram till 2020.

Utbildningsstyrelsen deltar i initiativet som landspartner (country partner). Genom deltagandet vill man bidra till att antalet amerikanska studerande som kommer till Finland på student- eller praktikantutbyte ökar. Målet är att på detta sätt balansera studentmobiliteten som fokuserat kraftigt på utbyten från Finland till USA. I praktiken bl.a. informerar Utbildningsstyrelsen om initiativet, men delar inte ut stipendier för mobilitetsperioderna.

Dessutom deltar från Finland även
Fulbright Finland Stiftelsen sr som partner (international partner).

Från Europa deltar som landspartner bl.a. Norge (SIU), Tyskland (DAAD), Storbritannien (British Council), Irland och Grekland. Allt som allt deltar från olika länder över 600 partner från den akademiska, offentliga och privata sektorn, antingen som finansiärer eller till exempel för att informera amerikanska studerande om möjligheterna till och fördelarna med att studera utomlands.

Mer information:

Heidi Reese
heidi.reese(a)oph.fi

Ulla Härmä
ulla.harmaa(a)oph.fi

Evenemang

IIIE ordnar 17–18.9.2018 i Helsingfors Generation Study Abroad Symposium som även Utbildningsstyrelsen deltar i. Mer information på IIE:s webbplats (på engelska)