Via Nordkurs till Färöarna

Juhan Luomala som studerar nordiska språk vid Vasa universitet har deltagit i en Nordkurs redan två gånger. Vi frågade Juhan bl.a. om vad fick honom att åka på Nordkurs.

"Jag åkte till Färöarna för att ta del i språkkursen Nordkurs. Som språkstuderande är jag naturligtvis intresserad av nya språk, länder och kulturer. Tack vare tidigare erfarenheter visste jag att det bästa sättet för mig för att lära mig språk är att studera där språket används. Samtidigt var det viktigt för mig att få åka till ett helt nytt ställe och fördjupa sig i en ny kultur."

Vad var mest givande i sommarkursen? Eller fanns det några nackdelar i erfarenheten?

"Språkkursen var givande, men den allra bästa delen var att få delta i de resor som kurstiden innefattade. Min grupp bestod av flera studerande från alla nordiska länder och det fanns studenter som var aktiva vad gäller fritidsplanering och resor. De flesta ville få ut så mycket som möjligt av kursen, och så hyrde vi bilar och körde runt landet. Också kursen organiserade många resor, och då fick vi uppleva den underbara naturen som Färöarna har att erbjuda.

Själva kursen var jag missnöjd med för att såsom jag förstått skulle kursens innehåll bestå av språkstudier i tre veckor – något annat blev det och den andra kursveckan var helt språkundervisningsfri, och då läste vi till exempel politik, dans och lite litteratur. I praktiken fungerar det inte, för att under tre veckor hinner man inte nå så höga kunskaper i ett språk att man har råd med en vecka utan språkundervisning."

Vilken slags upplevelse var resan till Färöarna?

"Som helhet var erfarenheten på Färöarna underbar. Förr i tiden på min språkkurs i Island hade jag träffat folk från Färöarna som jag fick besöka, äta och fika hos, gå på konstutställningar och vara en del av det lokala livet. Naturen på Färöarna var pittoresk; det fanns berg, fjord, hav och man till och med börjar tycka om det konstanta duggregnet. Man kan få så mycket mer ut av erfarenheten om man kan landets språk åtminstone på en grundläggande nivå – på detta sätt är det idealt för mig att åka på språkkurs.

Färöarna består av flera öar som skiljer sig från varandra kultur-, språk- och folkmässigt, och att resa till dessa olika öar är enkelt och vidgar ens sinne. Man vänjer sig vid Färöarna rätt så snabbt men jag kan absolut tänka mig att återvända till Färöarna i framtiden, till de där otroligt vackra landskapen som får en stressad studerandes själ att vila."

Hur skiljer sig sättet att studera där från det finska sättet?

"Studierna skiljer sig från metoderna i Finland först och främst i form och längd av lektionerna. Efter varje lektion på 45 minuter hade vi rast, eller den lokala fikarasten, drekkamunn. Det var mysigt och tiden användes genom att fika, prata om allt mellan himmel och jord med andra studenter samt med lärarna; detta var häftigt enligt min åsikt för då skapades en mer avslappnad atmosfär på universitetet istället för den där hårda kategoriseringen mellan studenterna och professorerna.Rätt så mycket tid lades också på att diskutera icke-relaterade grejer under lektionstiden vilket jag inte upplevt så ofta i Finland. Det var också okej och väldigt populärt att sticka under lektionstiden, en lokal tradition inte anses som något respektlöst."

Vad skulle du säga åt en student som överväger att delta i en Nordkurs?

"Till en som är intresserad av att söka till Nordkurs säger jag ett ord: sök! Stipendiet täcker det mesta och resultatet är otroligt värdefulla erfarenheter.
Under kursen får man lära sig språk, kultur, litteratur, politik, och för att balansera lite är det underbart att få resa.

Nordkurs är ett idealt sätt att träffa studenter från andra nordiska länder, använda flera språk samtidigt tack vare den internationella atmosfären, lära sig nytt och nyttigt och se nya grejer. Samtidigt är det ju något som varje studerande är efter, studiepoäng! Tack vare Nordkurs har jag varit på häftiga ställen som jag antagligen inte skulle ha besökt utan kursen, stipendiet och den livliga studentmiljön."

Har du planer om att åka utomlands för att studera eller jobba ännu i framtiden?

"Jag tror mig vara en rätt så internationell människa: att åka utomlands och studera/arbeta där är ett livsviktigt sätt för mig att få uppleva och lära mig nytt vad gäller språk och kultur, och allmänt bara för att vidga min världssyn.
I framtiden kommer flera utbyten, sommarkurser, internationella sammanhang, och jag är mycket tacksam för att jag har fått ta del i program som CIMO stödjer."

(Intervju: Kristina Savikurki Foto: Juhan Luomala och Emilia Ala-Rämi)

|