Opintopäivät 2019

Tervetuloa ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opettajien opintopäiville Helsinkiin 6. - 8.8.2019!

Tällä sivulla on osallistujia varten opintopäiviä koskevaa käytännön tietoa. Sivua päivitetään pitkin kevättä ja kesää.

Ilmoittautuminen
Paikka
Ohjelma
Työpajat
Iltaohjelma
Majoitus
Matkatuki
Muutokset ja peruutukset
Ruokailut
Hyödyllisiä linkkejä

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisohjeet lähetetään maaliskuun aikana suomi-opettajat-sähköpostilistalle. Ilmoittautumisaika päättyy 30.4.2019.

Paikka

Opintopäivien luennot ja työpajat pidetään Opetushallituksen toimitalossa, Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki. Tieto eri ohjelmaosuuksien tiloista on ohjelmassa.

Hakaniemeen on matkaa rautatieasemalta n. 1,5 km ja lentoasemalta n. 18 km. Lentoasenalta pääsee P- tai I-junalla Helsingin rautatieasemalle.

Ohjelma

Opintopäivien ohjelma alkaa tiistaina 6.8. klo 12.30 ja päättyy torstaina 8.8. klo 15:n jälkeen.

Opintopäivien ohjelmassa on luentoja ja työpajoja. Helsingin opintopäivien keskeisinä teemoina ovat kirjoittamisen ja kääntämisen opettaminen.

Luennoilla käsitellään mm. tieteellistä kirjoittamista, kirjoittamisen opettamista, tiedon popularisointia, kääntämiskäsityksiä, kääntämisen opettamista ja Helsinkiä kirjallisuudessa. Työpajojen aiheet liittyvät esim. kirjoittamisen, kääntämisen ja kieliopin opettamiseen. Opintopäivät huipentuvat kahden kääntäjän haastatteluun.

Opintopäivien ohjelma (pdf)

Sivun alkuun

Työpajat

Työpajat järjestetään kaksi kertaa saman päivän aikana, joten osallistujat pääsevät osallistumaan kahteen eri työpajaan. Työpajoihin ilmoittaudutaan opintopäivien ilmoittautumislomakkeella.

Työpaja 1 Niina Hakalahti: Sanataideopetus nyt – ohjaajan rooli ja työvälineet

Käytännönläheisessä työpajassa saadaan konkreettisia välineitä kirjoittamisen opettamiseen. Perehdytään kirjoitusharjoitustyyppeihin ja palautekulttuuriin sekä pohditaan opettajan roolia modernissa kirjoittamisen opettamissa.

Työpaja 2 Daniel Karvonen ja Aija-Leena Nurminen: Maakuvatyö ruohonjuuritasolla

Suomen kielen ja kulttuurin edustajina maailmalla usein käy niin, että meitä pyydetään puhumaan suomen kielestä ja suomalaisesta yhteiskunnasta. Tai Suomen historiasta. En ole historioitsija. Tai antamaan haastattelu Suomen koulujärjestelmästä. Mitä teen? Miten kannattaa valmistautua näihin tilaisuuksiin? Miten voimme hyödyntää niitä? Mitä mahdollisuuksia ne tarjoavat opettajalle, laitokselle, oppiaineelle tai opiskelijoille? Motivaatiota, merkityksellisyyttä ja verkostoitumista? Työpajassa jaetaan kokemuksia ja konkreettisia toimintamalleja esim. miten järjestää suomen kielen pop up -kurssi tai herättää kiinnostusta Suomeen, suomen kieleen ja kulttuuriin.

Työpaja 3 Sirkku Latomaa: Konekäännin – kielenopettajan ystävä vai vihollinen

Käännösalalla käytetään konekääntimiä yhtenä työvälineenä käännösmuistien ja termipankkien rinnalla. Työpajassa pohditaan, voisiko kääntimistä olla jotain hyötyä myös kielenopetuksessa. Mitä kone on oppinut suomen kielestä ja mitä ei? Millä tavoin kielenoppijaa pitäisi ohjata avoimesti saatavilla olevien kääntimien käytössä? Mihin tarvitaan ihmiskääntäjää? Työpajassa keskustellaan kääntimien käyttöön liittyvistä kokemuksista ja harjoitellaan eri lähtökielistä suomennettujen tekstien jälkieditointia.

Työpaja 4 Yrjö Lauranto: Jaollisuuden taakka – ainesanojen kielioppia

Työpajassa pohditaan harjoitusten ja keskustelun avulla sitä, miksi jaollisuus ja jaottomuus sekä niihin liittyvä partitiivin käyttö ovat niin vaikeita asioita monille S2-kielenkäyttäjille. Samalla sivutaan myös sitä, mistä partitiivi on suomen kieleen syntynyt. Työpajassa tarkastellaan jaollisuutta ja jaottomuutta, ts. ainesanojen ja laskusanojen olemusta, ja sitä, kuinka jaollisuus ja jaottomuus heijastuvat suomen kielioppiin, erityisesti ns. kuvailulauseisiin (≈ predikatiivilauseisiin). Kuvailulauseiden esittely perustuu tulossa olevaan funktionaaliseen kielioppiin, joka on tarkoitettu erityisesti S2-opetuksen tarpeisiin.

Työpaja 5 Helen Plado: Helppoa viroa arkipäivän tilanteisiin

Koska vuorovaikutuksessa on tärkeintä sanaston hallitseminen, keskitymme työpajassamme viron kielen sanastoon. Toisaalta tutustumme sanastoon, jota tarvitsemme yleisissä tilanteissa (esim. tervehtiminen ja tutustuminen, kaupassa ja kahvilassa käynti, tien kysyminen), toisaalta kiinnitämme huomiota jokapäiväisiin sanoihin, joista saattaa syntyä väärinymmärryksiä, ts. sanoihin, jotka näyttävät samankaltaisilta suomessa ja virossa, mutta joilla on kuitenkin niissä kielissä eri merkitys. Samalla katsomme, kuinka paljon on suomea osaten mahdollista ymmärtää viroa reseptiivisesti. Kieliopista käsittelemme verbin taivutusta preesensissä sekä imperatiivia. Teemme harjoituksia, luemme, keskustelemme vähän ja kuuntelemme virolaista musiikkia.

(Työpaja on tarkoitettu niille, jotka eivät osaa viroa lainkaan tai jotka ovat joskus opiskelleet vähän viroa, mutta unohtaneet suurimman osan. Työpajan ideana on asettaa opettaja kielenoppijan rooliin.)

Työpaja 6 Pia Päiviö: Asiatyylin alkeita rakentamassa – miten harjaannuttaa oppijaa tieteellisen tyylin kirjoittajaksi

Mitä on asiatyyli ja miten opettaa asiatyylin alkeita? Työpajassa tarkastellaan asiatyyliä ja mietitään yhdessä, mitä tietoja ja taitoja oppija tarvitsee, jotta asiatekstin kirjoittaminen onnistuu. Millainen on hyvä asiateksti ja mitkä ovat hyvän asiatekstin rakennusaineet? Työpajassa pohditaan mahdollisia yleisiä kompastuskiviä asiatyylin hallinnan alkutaipaleella ja miten oppijan voisi kätevimmin auttaa näidän kompastuskivien yli.

Sivun alkuun

Iltaohjelma

Tiistai-iltana 6.8. olemme Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Kirjallisuuden vientikeskus FILIn vieraina. Ohjelmassa on lyhyt SKS:n ja FILIn toiminnan esittely, iltapalaa ja kuorovierailu. Iltaohjelmaan ilmoittaudutaan opintopäivien ilmoittautumislomakkeella.

Majoitus

Opintopäivien majoitus on järjestetty hotelleihin Scandic Hakaniemi (suurin osa) ja Scandic Paasi.
Hotellit sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä Opetushallituksesta. Niiden osoitteet ovat:
Scandic Hakaniemi, Siltasaarenkatu 14, 00530 Helsinki
Scandic Paasi, Paasivuorenkatu 5 B, 00530 Helsinki

Osallistujat voivat kustantaa majoituksen itse tai hakea siihen tukea OPH:lta. Majoituskustannukset ovat

  • jaetussa kahden hengen huoneessa 74,50 €/yö/henkilö (Scandic Hakaniemi) ja 99,50 €/yö/henkilö (Scandic Paasi)
  • yhden hengen huoneessa 129 €/yö (Scandic Hakaniemi) ja 179 €/yö (Scandic Paasi)

Opetushallitus varaa ilmoittautuneille majoituksen 1–2 yöksi ajalle 6.–8.8. Osallistujat voivat tarvittaessa tehdä lisävarauksia suoraan hotelliin. OPH ei kustanna ylimääräisiä öitä.

Osallistujat, jotka kustantavat majoituksensa kokonaan tai osittain itse tai varaavat lisäöitä maksavat oman osuutensa majoituksesta suoraan hotellille.

Osallistujat voivat majoittua myös toisaalla. Tällöin OPH ei osallistu järjestelyihin eikä kuluihin.

Tukea majoituskuluihin

Opetushallitus voi myöntää opintopäivien osallistujille tukea majoitukseen. Tukea haetaan ilmoittautumislomakkeella.

Majoitustuki tarkoittaa sitä, että majoitus kahden hengen huoneessa hotellissa Scandic Hakaniemi tai Scandic Paasi on maksuton. Majoitustuen myöntämisestä ilmoitetaan mahdollisimman pian ilmoittautumisajan päätyttyä.

Huom! Osallistuja voi halutessaan majoittua yhden hengen huoneessa. Siinä tapauksessa hän maksaa yhden ja kahden hengen huoneen hintojen välisen erotuksen (54,50 €/yö Scandic Hakaniemi ja 79,50 €/yö Scandic Paasi) suoraan hotellille.

Sivun alkuun

Matkatuki

Osallistujat kustantavat matkat itse.

Euroopan ja koko Venäjän ulkopuolella työskentelevät opettajat voivat hakea OPH:sta tukea matkakustannuksiin. Matkatuen suuruus on korkeintaan 500 € ja se maksetaan opintopäivien jälkeen.

Jos saat apurahaa/matkakorvauksia Suomeen saapumista varten jo jotain muuta kautta, et voi hakea opintopäivien matkatukea.

Voit pyytää matkatuen hakulomaketta osoitteesta skk(at)oph.fi.

Sivun alkuun

Muutokset ja peruutukset

Voit muuttaa ilmoittautumistasi tai perua ilmoittautumisesi viimeiseen ilmoittautumispäivään 30.4. asti sähköpostiisi saapuneen vahvistusviestin linkin kautta. Tämän jälkeen muutokset ja peruutukset tehdään sähköpostitse opintopäivien yhteyshenkilöille.

Viimeinen kuluton peruutuspäivä on 29.7.2019. Tämän jälkeen peruuttaneilta voidaan veloittaa mahdolliset majoituskulut. Ilmoitathan muutoksista tai peruutuksista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Ruokailut

Ohjelmaan merkityt kahvit ja illanvieton tarjoilut ovat ilmoittautuneille maksuttomia. Aamiainen sisältyy majoitushintaan. Lounaat osallistujat kustantavat itse.

Sivun alkuun

Hyödyllisiä linkkejä

https://www.scandichotels.fi/hotellit/suomi/helsinki/scandic-hakaniemi Scandic Hakaniemi

https://www.scandichotels.fi/hotellit/suomi/helsinki/scandic-paasi Scandic Paasi

https://www.hsl.fi Helsingin seudun liikenteen reittiopas

https://kartta.hel.fi Helsingin karttapalvelu

https://www.finlit.fi Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

https://www.finlit.fi/fili Kirjallisuuden vientikeskus FILI

http://www.hytkyt.fi/ Kansanlaulukuoro Hytkyt

Lisätietoja: Leena Kärnä | Yhteystiedot tai skk(at) oph.fi

Sivun alkuun